Poznaj cudowne właściwości spiruliny

Spirulina to suplement diety, który posiada mnóstwo cennych właściwości. Występuje w postaci niebiesko-zielonych alg, które wydobywa się głównie z ciepłych wód Ameryki Środkowej oraz Afryki. Obecnie produkuje się ją na nieco większą skalę, a największymi jej producentami są Stany Zjednoczone, Chiny, Tajlandia, Indie oraz Tajwan. Jej popularność w ostatnich latach zaczęła szczególnie rosnąć. Sama nazwa – spirulina wzięła się od spirali – kształtu niewielkich rozmiarów alg. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Co kryje w sobie spirulina?

Spirulina składa się głównie na pierwszym miejscu z białka, ale też z aminokwasów, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, beta-karotenu, magnezu, sodu, cynku, potasu, manganu, fosforu i selenu. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę A, C, D oraz E i K. 

Dlaczego warto dodawać spirulinę do posiłków?

Spirulina posiada silne właściwości antycukrzycowe, a także przyczynia się do zahamowania chorób sercowo-naczyniowych. Zapobiega powstaniu miażdżycy, oraz chroni przed udarem. Wpływa na organizm oczyszczająco i wspomaga odchudzanie. Poprawia odporność. Wykazuje działanie antynowotworowe. Podaje się ją przy anemii, ale też grypie czy przy zakażeniu wirusem HIV. Spirulina to skuteczny lek, leczący również marskość wątroby.

Jak jeść spirulinę?

Nie ma przeciwskazań do tego, by rozpocząć suplementację spiruliną. Oznacza to, że każdy może po nią sięgać. W aptece dostępne są zarówno tabletki lub kapsułki, ale też występuje spirulina w proszku, oraz w płynie. Należy zapytać farmaceuty o dawkowanie. Można dodawać ją codziennie na przykład do owocowego smoothie, różnych koktajli czy w końcu potraw.

Komu najbardziej polecana jest spirulina?

Każdy może po nią sięgać – zarówno sportowcy, jak i osoby prowadzące siedzący tryb życia. Sproszkowane algi polecane są także wegetarianom oraz weganom, którzy dzięki suplementacji spiruliną, uzupełnią niedobory białka. Ze względu na to, że spirulina wspomaga odchudzanie – jak najbardziej mogą ją spożywać osoby będące na diecie.

 

Tagged , ,