Jakie działanie zdrowotne ma spirulina?

W dzisiejszych czasach spirulina jest jednym z popularnych superfoods stosowanych na całym świecie. Niezwykle ceniona jest za swoje dobroczynne dla zdrowia właściwości. Bogata jest w białko oraz witaminy jest również cennym źródłem żelaza i kwasów fenolowych oraz innych materiałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ogromna ilość badań wskazuje bardzo ilości wartościowych składników oraz pozytywne oddziaływanie spiruliny na ludzki organizm. Dowody wskazują na niezwykły potencjał tej modnej algi jako główny środek wspierający walkę z nadciśnieniem, nowotworami, anemią, stanami zapalnymi oraz alergicznym nieżytem nosa. Spirulina otrzymała pozytywną opinię od Agencji ds. Żywności i Leków jako składnika diety, który jest bezpieczny dla zdrowia. Natomiast producenci żywności mogą bez żadnych przeszkód dodawać ją do produktów spożywczych jako naturalny barwnik.

Właściwości zdrowotne spiruliny

Dlaczego ten egzotyczny składnik powinien zostać dodany do naszej codziennej diety? Przedmiotem wielu badań jest pozytywne oddziaływanie spiruliny na ludzki organizm. Co roku badacze odkrywają przed nami coraz to nowsze obszary zastosowania spiruliny. Naukowcy analizują potencjalne właściwości zdrowotne algi na układ oddechowy, układ krążenia, układ immunologiczny, a także na detoksykacje organizmu oraz zwiększenie energii. Naturalnym środowiskiem spiruliny są oceany oraz słone jeziora i klimat subtropikalny. Ciekawostką jest to, że spirulina jest źródłem pożywienia na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Coraz więcej mówi się o spirulinie w kontekście walczenia z głodem na świecie. Jest najbardziej wartościowym pokarmem na ziemi występującym w środowisku naturalnym.

Działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne spiruliny

Dodawanie do codziennej diety odrobiny spiruliny ma działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Naukowcy wykazali, że ogromny potencjał algi jako głównego środka pozwalającego zwalczyć objawy stanów zapalnych. Wszystko dzięki zawartej w spirulinie fikocjaniny, która pomaga w eliminowaniu wolnych rodników hamujących produkcję cząsteczek zapalnych. Właśnie dlatego spirulina jest coraz częściej wykorzystywana na stany zapalne oraz w leczeniu jak i zapobieganiu ich występowania.

 

Tagged , ,